Medovníky
sú jedným z najtradičnejších a najobľúbenejších vianočných pečív, ktoré voňajú Vianocami a sú súčasťou mnohých domácností po celom svete. Ich príprava je obohatená o rôzne koreniny, ktoré im dodávajú nezameniteľnú chuť a arómu. Poďme sa pozrieť na históriu medovníkov, ich prípravu a osvedčený recept.
História medovníkov
Medovníky majú bohatú históriu, ktorá siaha až do stredoveku. V Európe sa stali populárne najmä v Nemecku a na Slovensku, kde sa tradične pečú počas adventu a vianočných sviatkov. Ich zdobenie a tvarovanie sa stalo súčasťou tradície, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu. Medovníky sú nielen chutné, ale aj dekoratívne, čo ich robí ideálnymi na vianočné oslavy.
Zloženie medovníkov
Tradičné medovníky sa zvyčajne skladajú z nasledujúcich surovín:
- Múka: Pšeničná múka je základom pre cesto.
- Med: Dáva medovníkom sladkosť a charakteristickú chuť.
- Cukor: Na zvýraznenie sladkosti.
- Koreniny: Škorica, klinčeky, zázvor a muškátový oriešok dodávajú medovníkom ich jedinečnú arómu.
- Vajcia: Na spojenie a zjemnenie cesta.
- Sóda bikarbóna alebo kypriaci prášok: Na nadýchanie cesta.
Recept na tradičné medovníky
Ingrediencie na medovníky:
- 500 g hladkej pšeničnej múky
- 200 g medu
- 150 g cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička mletých klinčekov
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 100 g masla
Ingrediencie na cukrovú polevu:
- 1 bielok (z vajíčka)
- 200 g práškového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
- Potravinárske farbivo (voliteľné)
Postup:
- Príprava cesta: V miske rozmixujte med, cukor a roztopené maslo. Pridajte vajcia a dôkladne premiešajte.
- Pridanie suchých surovín: V ďalšej miske zmiešajte múku, jedlú sódu a koreniny. Postupne pridávajte suché ingrediencie k mokrým a miešajte, až sa vytvorí homogénne cesto.
- Chladenie cesta: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
- Vykrajovanie a pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na hrúbku asi 0,5 cm. Vykrajujte rôzne tvary a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 8-10 minút, kým okraje medovníkov nebudú zlatisté. Nechajte ich vychladnúť na mriežke.
- Príprava cukrovej polevy: V miske vyšľahajte bielok s citrónovou šťavou. Postupne pridávajte práškový cukor, kým nevznikne hladká a hustá poleva. Ak chcete, môžete pridať potravinárske farbivo pre farebné zdobenie.
- Zdobenie medovníkov: Pomocou zdobiaceho sáčku alebo tenkého špáradla naneste polevu na vychladnuté medovníky podľa vlastného vkusu.
Záver
Tradičné medovníky sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a ich príprava je krásnym rituálom, ktorý spája rodinu. Nech už ich pečiete na vlastnú päsť alebo sa zapojíte do ich konzumácie, medovníky sú zaručene obľúbené u všetkých. Užite si pečenie a krásne predvianočné chvíle!