Jahodový sirup

Udrž vynikajúcu chuť sirupu bez varenia

Ingrediencie

  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 citrón (voliteľné, pre zvýraznenie chuti)

Postup

  1. Príprava jahôd:
    • Jahody dôkladne umyte, odstráňte stopky a nakrájajte ich na menšie kúsky.
  2. Vrstvenie:
    • Vezmite čistý a suchý zavárací pohár alebo veľkú misu.
    • Na dno pohára nasypte vrstvu cukru (približne 1 cm hrubú).
    • Na cukor položte vrstvu nakrájaných jahôd.
    • Pokračujte vo vrstvení cukru a jahôd, kým nepoužijete všetky ingrediencie. Posledná vrstva by mala byť cukor.
  3. Odležanie:
    • Pohár alebo misku zakryte a nechajte na chladnom mieste odpočívať 24 hodín. Jahody začnú uvoľňovať šťavu, ktorá sa zmieša s cukrom a vytvorí sirup.
  4. Varenie:
    • Po 24 hodinách jahody s cukrom preložte do hrnca.
    • Ak chcete, pridajte šťavu z jedného citróna.
    • Zmes priveďte k varu na strednom ohni, potom znížte teplotu a varte ešte približne 10-15 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nezačne hustnúť.
    • Počas varenia občas premiešajte a odstráňte penu, ktorá sa vytvorí na povrchu.
  5. Precedenie:
    • Horúci sirup precedíte cez jemné sito alebo gázu do čistej nádoby, aby ste odstránili pevné kúsky jahôd.
  6. Plnenie do fliaš:
    • Sirup nalejte do sterilizovaných fliaš alebo pohárov a dôkladne uzavrite.
  7. Skladovanie:
    • Sirup uchovávajte v chladničke. Vydrží niekoľko týždňov.

Použitie

  • Jahodový sirup môžete používať na ochutenie nápojov, zmrzliny, palaciniek alebo dezertov.

Dúfam, že si tento recept užijete a sirup vám bude chutiť!

Zanechať Odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *